‘Navigatoralli’

Fremstilling og brug af Maya Kalender Kodehjul

Vejledningen er opdateret pr 21/1 2019 kl 23:30

<

Fremstil og medbring jeres eget kodehjul ifølge byggevejledningen.

Der er valgfrihed af materialer, men pladerne bør være af et tyndere, vandfast materiale.

‘Ojales con rodajas’

I centrum af kodehjulet anbringes et messing-øje (også kaldet ‘bøsninger’, ‘eyelets’ eller ‘Ösen mit Scheiben’, ‘snøreringe’ mv.)

Udskæringer

De udskårne hak i skiverne har alle ens radier, se tegningen. Hver skive er inddelt i 10 lagkagestykker á 36 grader. Ud for midten af hvert lagkagestykke gengives det relevante Maya-symbol med tilhørende bogstav. Midten af hvert lagkagestykke er angivet med en lille pil i periferien.

Tal

Største (nederste) og mellemste skive har tal skrevet i samme radius som udskæringerne. Således kan man ved at dreje de udskårne felter ovenover hverandre få ind- og udkodet tal såvel som symboler (bogstaver). Hjulet kan bruges på forskellig vis, til koder og navigation, ikke mindst.

Kompas

Et symbol i den største skive angives som værende Nord. ‘Ojales con rodajas’ placeres i egen position på kortet og skiven nord-vendes. Retninger angives herefter med tal og/eller symboler. Symboler og/eller tal over-et: Der oplyses tre symboler (evt. et tal), skiverne drejes således at symbolerne står over-et. ”Svaret” er nu tallet i udskæringen (eller symbolet i N-te skive, hvis et tal oplyses).

Periferien

Kanten af kodehjulet anvendes til triangulering, ved at placere periferien på velkendte steder i kortet, og så bruge ‘ojales con rodajas’ i midten til at angive placeringen på næste post. Det er derfor vigtigt at skiverne er målfaste og hullerne til ‘Ojales con rodajas’ er koncentriske. Mulighederne er ikke udtømte; vær klar til kreativ brug af jeres ”Navigatoralli”

Download samlet materiale som PDF

202002020202 - TravAlliTours

Rejser med TravAlliTours sker altid på eget ansvar.

TravAlliTours er ikke tilsluttet rejseankenævnet eller rejsegantifonden - tilgengæld kan man blive mange erfaringer rigere efter en tur med TravlliTours.

TravAlliTours har arrangeret strabaserende rejser flere gange gennem de sidste mange år.

202002020202.dk er et infosite for TravAlliTours, der er en del af Allikom Holding Gruppen.